Какво е честен залог

За да е честен залогът, не го прави при мошеници 🙂 хехе. След задължителната шега, която е необходима за старта на статията, да минем на въпроса какво е честен залог.

Представи си, че хвърляш монета и играеш на ези тура с мен (и си представи, че съм честен). Шансът да се падне ези е равен на този да се падне тура и очакванията ни са 50% от времето да е ези и 50% от времето да е тура.

Залагаме равни пари при равен шанс за победа. Например аз ти давам 1 лев, ако ти спечелиш, ти ми даваш 1 лев, ако аз спечеля. Ето това е честен залог.

Алтернативата е залог с преднина за мен. Например аз ти давам 90 стотинки ако загубя, но ти ми даваш 1 лев ако спечеля. Тогава аз имам преднина и мога да се обзаложа на 1 лев с теб, че ако играем при такива условия в продължение на 1 час, ще имам доста добра печалба.

Последният вариант е така нареченият залог с комисионна. Ако аз и ти си нямаме доверие, но имаме доверие на Кубрат, даваме парите на Кубрат да ги държи и да ги даде на победителя. Тогава теория на вероятноститеКубрат за своята услуга получава комисионна 10 стотинки от нашите 2 лева.

Тоест ние плащаме по 1 лев за участието в играта, а ако спечелим печелим 1.90. Това е нещото, което се случва обикновено в сайтовете за залози. Те не ни мамят или лъжат. Те просто си вземат комисионна за това, че ни държат залозите.

Ето защо ако играем дълго време срещу тях, ще загубим пари. Ако играем един единствен път за удоволствие обаче, само късметът ще реши кой печели.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*