Спонтанен анализ и прекаляване с анализа на залозите

Една от най-интересните концепции свързани със залаганет е именно спонтанния анализ и прекаленият анализ.

В първата секунда когато видите даден футболен мач, имате чувство което ви води към 1, Х или 2. Това чувство е породено от подсъзнателния ви анализ на ситуацията. Вашият мозък вече има много данни, които моментално изоползва за да ви ориентира в ситуацията.

Нека дадем аналогично сравнение:

спонтанен анализ на залаганиятаАко видите Майк Тайсън да се изправи в битка срещу Азис, моментално имате чувство кой ще победи. Вашият мозък анализира ситуацията за по-малко от стотна от секундата и ви дава това чувство. Тук обаче имаме много ясни факти, които ни водят в една и съща посока. Майк Тайсън е боксьор, известен в цял свят. Свиреп боец, който би победил срещу повечето от хората в света.

Нека видим обаче и друг спонтанен анализ – когато видите 2 красиви момичета/момчета в парка, вие моментално знаете кой от двамата е по-красив и кой предпочитате. Това е спонтанен анализ, който не е подвластен на определени факти. Те и двете имат сходни черти или са тотално различни, харесвате и двете/двамата, но единият ви привлича повече. Подсъзнанието ви знае какви точно фактори диктуват преценката ви, но вие не знаете. Това обаче се оказва правилният избор. Ако започнете съзнателен анализ и предпочетете по-интелигентния партньор или по-богатия или по-харесвания от другите, често можете да сбъркате.

Хората казват – слушай сърцето си. Аз ви казвам – вашата интуиция прави спонтанен анализ на ситуацията на базата на множество факти, които вие не контролирате.

Опасностите тук са пристрастия и фаворитизиране на един или друг отбор. Например като фен на Ливърпул, аз очаквам по-често Ливърпул да спечели, затова се връщаме отново на нуждата да се дистанцирам от подобни предразсъдъци.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*