Вероятностите в покера и залозите

В играта на покер, има много на брой ясни и доста неясни вероятности. Тук ще ви запознаем с най-основните сред тях.

В игра обикновено са 52 карти, което значи че шансът следващата карта да е точно определена, например петица пика е точно 1 делено на 52. Разбира се, ако вече знаете вашите две карти, шансът става 1 делено на 50, или ако сте достигнали до ривър картата, шансът последната карта да е точната е 1 към 46.
За по-лесно ще закръглим и ще кажем, че шансът определена карта да дойде е 2 процента.

покер и залози очакваноАко чакате не точно петица пика, а която и да е петица, това означава, че има 4 петици в тестето (или 3 ако имате една или 2 ако държите чифт петици). Умножаваме шанса по броя на петиците, които не виждаме.

Шансът да флопнете сет ако държите чифт преди флола е грубо казано около 12 процента. Имате 2 карти, които ви помагат, и 3 шанса да се отвори една от тях – това са трите флоп карти.

По този начин изключително лесно можете да смятате шансът си, като го закръглите. Ако очаквате стрейт и ви остават търн и ривър карта, то има значение дали стрейта е отворен от двата края или чакате така наречения gut shot – една карта в средата на стрейта.

Често пъти си струва да влезете ол ин с отворен стрейт и вероятността ако го направите противникът ви да се предаде ако го направите. Вероятността да довършите отворения стрейт е около 31 процента. Често имате и друга възможност да спечелите пота.

Разбира се имаме и малко по-сложни вероятности в покера, а именно следния случай – голяма част от парите ви са вече заложени. На флопа имате отворен стрейт дроу с 8 карти които ще ви помогнат. Почти задължително е да влезете ол ин, защото имате шанс грубо 31% да спечелите, винаги имате поне 10% шанс противника да се предаде и да вземете каквото е в пота, а също така има огромна сума чипове вече заложени в пота.

Най-важното за да подобрите играта си е да смятате правилно колко карти ще ви помогнат и колко карти има до края. Разбира се, ако не влезете ол ин на флопа, а само плащате на флоп и търн, шансът си го разглеждате последователно. Например шансът отворен стрейт да се довърши на търна е около 16%, и на ривъра отново още около 16%. Ако само плащате до ривъра, а противникът ви не ви плати големия залог накрая, по-скоро сте се прецакал. Прочетете и статията ни за пот одс.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*